Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen.
Dit brede Duitse begrip kan vertaald worden met: Kopgewrichten, invloed op Storingen in de Symmetrie. Het KISS- Syndroom wil zeggen dat er stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby kunnen ontstaan ten gevolge van functiestoornissen in de bovenste nekgewrichten. Deze functiestoornissen kunnen ontstaan omdat het nekje geblesseerd raakt tijdens het geboorteproces.
De asymmetrische ontwikkeling van de KISS-baby gaat dikwijls gepaard met excessief, ontroostbaar huilen. Beide symptomen kunnen zich echter ook apart manifesteren. Het huilen is het meest tragische of het meest storende voor de baby maar ook voor het hele gezin.
Omdat een asymmetrische baby zich dikwijls onopvallend “normaal” gedraagt valt het KISS-syndroom “asymmetrie” niet zo gauw op en kan zich sluipend in het bewegingsapparaat ontwikkelen. Juist daarom moeten de ouders extra aandacht geven aan de lig- en zithouding van de baby. Een constante zelfde (ook kleine) scheve lig houding is een waarschuwing.
Rond een tijd van peuter leeftijd wordt niet meer over KISS-syndroom gesproken, maar over KIDD. KIDD staat voor: Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. Kortom gezegd betekend het: Dyspraxie staat voor gebrekkig bewegen , onhandig, lomp etc.
In het verlengde van deze beperkte motoriekontwikkeling(Dyspraxie) ontstaat de verstandelijke, de kennisontwikkeling (Dysgnosie). De matige kennisontwikkeling wordt (voor een deel) bepaald door de (Dyspraxie) beperkte motorische capaciteiten. Met andere woorden voor een goede kennisontwikkeling is een goede motoriekontwikkeling noodzakelijk. Bij KISS-KIDD ontbreekt deze gunstige voorwaarde , maar met therapie kan hier veel aan worden gedaan.
Gezien de zachte behandeltechnieken, kan gesteld worden dat deze therapie ongevaarlijk is. Deze bestaat meestal uit corrigerende mobilisaties van de atlas en soms gehele nek. Ook rugspieren, spierspanning zorgt er ook voor dat een rug hol, bol of scheef getrokken wordt (In de medische wereld wordt dit respectievelijk kyfose, lordose en scoliose genoemd. Dit zijn dus benamingen voor rugafwijkingen die dus niets zeggen over de oorzaak van de ziektes). Wordt in de onderrug de wervelkolom scheef getrokken, dan zal verder naar boven de rug in een tegengestelde richting moeten buigen om er voor te zorgen dat we voldoende in evenwicht blijven.
Klachten in de onderrug kunnen nekklachten geven en omgekeerd. Er is bovendien een directe relatie tussen wervels in de nek/ bovenrug en de onderrug.
Volgens vaste patronen leiden orgaanklachten (darm-, maag-,galblaas- en andere klachten) tot het scheeftrekken van wervels. De scheve wervels blokkeren de energiedoorstroming en kunnen bv. de darmklachten verergeren.
Ook het bekken wordt dikwijls is de therapiesessie betrokken. Dit gaat zo subtiel dat het aan het oog van de leek vaak voorbij gaat. De therapie wordt met zachte hand uitgevoerd.
Het ontstaan van het KISS-syndroom is kan ontstaan bij:
Tang-/vacuümverlossing, verkeerde ligging in de baarmoeder, keizersnede, twee-/meerlingen, langdurig bevalling, zeer snelle bevalling, val op het hoofd (ook na de zuigelingentijd).
Enkele symptomen zijn:
Matige zuig- en slikreflex, overgeven (reflux), veel (ontroostbaar) huilen, 'hoog huilen’, slecht slaapritme, overstrekte lighouding, afgeplat achterhoofd, scheef hoofdje met kale plek aan één kant, scheef rugje, heup- ontwikkelingsstoornis, één kant van het lichaam beweegt minder, wil zeer vroeg gaan staan, wordt niet graag geknuffeld, slaat het kruipen over, gaat te vroeg lopen, soms met 7 maanden, struikelt en valt vaak, is erg druk en onrustig, achterstand in spraakontwikkeling, klaagt vaak over hoofdpijn, kan zich slecht concentreren.
Grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig, matige of slechte houding, veel struikelen/vallen, snel vermoeid / altijd hangen op alles, gauw ontstemd, woede aanvallen of is erg druk en onrustig of juist (over) actief, onzeker / faalangsten, veel aandacht nodig, geluiden maken, hangen bij tafel, onderuit zitten, benen onder zich leggen, juist de benen heel ver vooruit leggen, altijd de benen heel veruit elkaar zetten, knieën naar buiten laten vallen en voeten naar binnen staan.
Balanceren, fietsen, stelt lopen, voetballen worden moeilijk geleerd.