La Lanchs Herma de Vries Paragnost.
Wat kan ik.
Behandelwijze.
Lezingen.
Kiss Syndroom.
New Age-PDD-NOS.
Lichamelijke klachten.
Burnout.
Trauma's.
Tunnelervaring.
Celzouten.
Bach Bloesem.
Voedingslijst.
Chakra's.
Aardstralen & Wateraders.
Reacties.
Contact.
Gastenboek.
Abonneren op de nieuwsbrief
La Lanchs
De voedingslijst

De voedingslijst wordt uitgetest op een foto van U. Omdat dit mij veel tijd en energie kost, test ik deze lijst niet uit waar U bij bent, maar apart op een ander tijdstip.
De lijst bestaat uit voedingsmiddelen die in hoofdstukken onderverdeeld is.
Bijvoorbeeld  vlees, deze is weer onderverdeeld in rund, die is onder verdeeld in gehakt, worst rosbief enz. Dit gebeurt met varkensvlees enz. Zo heb je ook zuivelproducten;  melk, melkproducten, yoghurt etc., welke ook weer onderverdeeld is.
Natuurlijk ook granen, brood, koekjes maar ook toegevoegde kleurstoffen, suikers, E-stoffen enz.
De voedingslijst bestaat uit meerdere soorten voedingsmiddelen. Maar ook combinaties, zo kunt misschien de combinatie aardappels en peulvruchten met  vlees niet verdragen of bijvoorbeeld kip in combinatie met groente, of moet u in combinatie met zuivel oppassen.


Waarvoor dient deze lijst?

Deze voedingslijst dient om te willen weten waar Uw lichaam tegen kan, ook al hebt U een voedingsdieet via een diëtiste, een andere therapeut en/of een S. Bakker dieet, dan zult U nooit echt te weten komen of Uw lichaam daadwerkelijk tegen al soorten voedingsmiddelen kan. Er leven 6 miljard mensen op de wereld, er zijn misschien wel 1000 of 10.000 diëten, maar er is geen enkel dieet die precies op U is afgestemd. Daarom is deze lijst dan ook uniek, je kunt hem aan niemand anders geven.
Wij mensen eten alles op, zonder te weten of ons lichaam deze producten ook kan verdragen. Tuurlijk hebben wij ook produkten die we niet lekker vinden, maar dat wil nog niet zeggen of ze wel, of niet goed voor ons lichaam zijn.
Soms komen er producten eruit die U inderdaad niet lekker vindt maar dit is meestal kwestie van smaak. Maar het zijn niet alleen onze voedingsmiddelen waar ons lichaam tegen aanloopt maar de buitenkant van onze poriën zijn open en nemen door zweten, of warmte, de stoffen uit onze kleding en omgeving op, dus er staat ook op de lijst welke shampoo, tandpasta U kunt gebruiken, welke zeep en wasmiddel, welke andere stoffen, maar ook welke huismerken of andere merken Uw lichaam kan verdragen. Meestal ben ik er een uur mee bezig want ik leef me helemaal in, in Uw lichaam en vandaar uit komen signalen door, wat goed voor U is en wat niet.
Zodra ik deze lijst voor U klaar heb, maken we een afspraak en leg ik U uit wat de bedoeling is van deze lijst. Hoe U ermee om moet/kunt gaan, wat de combinaties betekenen. Komt U nog dingen tegen die U wel gebruikt en niet op de lijst staan, dan vraag ik ook altijd, schrijf het op, zodat U het niet vergeet en kunnen we eventueel via mail contact houden. Desnoods kunnen we een vervolg afspraak maken om te kijken of U het nog snapt, of er nog andere problemen tegen bent gekomen.
Vaak hoor ik van de mensen die de voedingslijst hebben geprobeerd en er mee zijn begonnen, ik heb minder lucht in de buik, of mijn maag is weg. Ik kan mijn buik weer zien, de ontlasting is regelmatig, heb minder huidklachten of helemaal weg, geen hoofdpijn meer, voel me beter, zowel geestelijk als lichamelijk. Vele mensen zijn U al voor gegaan en even zovele positieve reacties. Soms kan voor je gevoel de lijst niet werken, maar heb je niet stiekem gesnoept, of de lijst niet goed gelezen, of denken van 1-keertje zondigen kan toch geen probleem geven? Stel je zelf die vraag en wees eerlijk naar je zelf toe. Maar geef het ook de tijd, je lichaam moet ook wennen, en de afvalstoffen van de voedingsmiddelen waar je niet tegen kon afvoeren.


Voedselovergevoeligheid.

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie). Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken, worden ook wel allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.
Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij geen of nauwelijks een rol.
De uitlokkende factoren van de pseudoallergische reacties zijn meestal kleurstoffen (vooral azo-kleurstoffen zoals tartrazine en amarant), bewaarmiddelen (vooral benzoëzuur en zijn derivaten) en sulfieten. Ook natuurlijke stoffen zoals vasoactieve aminen en in het bijzonder tyramine en histamine kunnen pseudo-allergische reacties veroorzaken. Door rijping (groenten en fruit), bederf (vlees en vis) en industriële processen als fermentatie en gisting (kaas, zuurkool, worst, wijn) kan de concentratie toenemen. Een combinatie van stoffen, zoals bv. alcohol in combinatie met voeding waaraan bewaarmiddelen of kleurstoffen zijn toegevoegd, kan eveneens als trigger een pseudo-allergie bevorderen.
In tegenstelling tot de medische wereld moet U een bepaalde hoeveelheid voedsel binnenkrijgen om een allergische reactie uit te lokken. Technische onderzoeken worden vaak gehouden in een ziekenhuis zoals; huidtests, bloedonderzoek.


Hoe vaak komt voedselallergie voor?

Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat de eiwitten in de voeding niet volledig afgebroken worden. Deze wat grotere deeltjes kunnen allergieën oproepen, omdat ze door de darmwand in het bloed worden opgenomen. De darmwand functioneert eigenlijk als een fijne filter. Bij zuigelingen met koemelkallergie zijn die gaatjes in het “filter” te groot, waardoor de grotere eiwitdeeltjes in het bloed terecht kunnen komen en hier een reactie geven.
Bij volledige rijping van de darmen kunnen deze eiwitten vaak wel verdragen worden. Het immuunsysteem is pas rond het vierde levensjaar volledig ontwikkeld, mits de kinderen niet te vroeger geboren zijn, mijn vrouwelijke arts zie altijd baby’s die meer dan 4 weken te vroeger zijn geboren kunnen hier eerder last van hebben en baby’s die van een twee- meerlingen zijn.  Dan is het ook nog zo dat als de moeder borstvoeding geeft het ook belangrijk is deze voedingslijst te volgen omdat deze is uitgebalanceerd is voor de borstvoeding. Hiermee kunt U voorkomen dat de allergie voor voedsel geactiveerd kan worden in moedermelk en of dat de allergie die in de genen zitten geactiveerd worden. Voedselallergie komt ook bij oudere kinderen en volwassenen voor. Dit betreft dan minder vaak een allergie voor koemelk, maar vaker bijvoorbeeld voor noten, fruit, sesamzaad en dergelijke. Daarbij telt de medische ook de aan hooikoorts gekoppelde voedselallergie dan stijgt dat getal wel tot 10% van de volwassen bevolking.
Volgens zeggen komt in Nederland voedselallergie in de eerste levensjaren bij 5 tot 7% van de kinderen voor. Koemelkallergie komt bij 2 tot 3% van de zuigelingen voor. Op schoolleeftijd heeft nog 2% van de kinderen last van voedselallergie. Voedselallergie komt bij volwassenen in ongeveer 3 tot 4% voor. Bovenstaande cijfers zijn grove schattingen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan om over enige tijd een nauwkeuriger beeld te krijgen. De Stichting Voedsel Allergie is bij deze onderzoeken betrokken.


Op welke voedingsmiddelen komt een reactie het meest voor?

De meest voorkomende voedselallergische reacties ziet men op:
- koemelk
- kippenei
- vis, schaal- en schelpdieren
- noten
- pinda
- soja
- appel
- sesamzaad


Klachten bij voedselallergie

De klachten bij een voedselallergie en/of intolerantie voor voedsel zijn individueel bepaald. Iedereen heeft zijn eigen, specifieke klachten. Na inname van een bepaald voedingsmiddel treden steeds dezelfde klachten op. Wel is het zo, dat dezelfde persoon op verschillende voedingsmiddelen met verschillende klachten kan reageren. De ernst van de klachten kan dus per persoon en per voedingsmiddel bij deze persoon variëren van mild tot zeer ernstig, in sommige gevallen zelf tot opname in het ziekenhuis.


Welke klachten kunnen wijzen op voedselallergie?

De volgende klachten kunnen symptomen zijn van voedselallergie:
- huid: jeuk, uitslag, galbulten, eczeem, oedeem (ophoping van vocht in bijvoorbeeld oogleden, mond, lippen)
- luchtwegen: astmatische klachten (piepen, kortademigheid)
- neusklachten
- oogklachten
- maag-darmstelsel: prikkelend gevoel in de mond, braken, diarree of juist verstopping (obstipatie), misselijkheid
- baby’s weigeren borst- of flesvoeding of daar nog andere klachten bij
- hart- en vaatstelsel: anafylactische shock
- andere klachten: excessief huilen (huibaby)
- groeiachterstand
- gedragsklachten
- haarproblemen: jeukende hoofdhuid, eczeem, berg, roos

Bij voedselallergie kan een heel klein beetje van het ziekmakend voedingsmiddel (het allergeen) al een reactie uitlokken. Zo kan een kind met een koemelkallergie bijvoorbeeld al flink last krijgen als het een lepeltje aflikt, waarmee door koffie met melk is geroerd.


Welke onderzoeken zijn volgens de medische wereld mogelijk?

Voedselallergie is soms moeilijk vast te stellen, omdat de klachten ook bij veel andere ziektebeelden voor kunnen komen. U kunt als hulpmiddel een voedseldagboek gebruiken. Dit tenminste 1 maand gebruiken, alles opschrijven en hoe is Uw ontlasting, huid, lichamelijke klachten, slaapproblemen, geestelijke en fysieke toestand zoals in de dip zitten, wat U dan gebruikt, waar dan de behoeftes naar toe gaan enz.